dijous, 1 de desembre del 2011

NOUS PRODUCTES: BORRAINES i XICÒINA

Hola,

a la cistella d'aquesta setmana heu pogut trobar dues verdures una mica diferents.

Les BORRAINES i les XICÒINA

us envio informació de totes dues, perquè són verdures poc conegudes.

BORRAINES



En castellà es diuen borrajas i a l'Aragó i al nord en mengen moltes.
Buscant per internet he trobat també receptes per fregir les fulles, però originalment es mengen les tijes. Es bullen per treure les punxes (hi ha qui hi passa un raspall, un ganivet o un "scotch britte" per treure les punxes. Es bull i es pot fer amb patata o saltejades a la paella, o arrebossades. Boníssimes!!!!!!!!!!!!!!

XICÒINA



la xicòina és un gran enciam, de fet és més semblant a l'escarola perquè té un gust amarg. Però és ideal per combinar amb altres enciams i fer una amanida ben diferent!!!
És una herba d'amanida d'un gran prestigi gastronòmic, però que a Girona sempre s'ha cultivat a pagès. Està emparentada amb la xicòria d'arrel, amb la qual es fa una beguda que recorda el cafè. La xicoina cultivada té parents amb fulles d'altres colors i formes, com el radicchio, o amb fulles dentades.
La composició de la xicòria és bàsicament aigua i hidrats de carboni, amb petita presència de lípids i proteïnes. Ens ofereix una bona aportació de vitamina A (sistema nerviós, texits, visió...). Té calci, fòsfor i potasi. El seu principi amarg, la intibina, té un efecte estimulador del metabolisme. I la inulia que conté, afavoreix la digestió.


Espero que us agradin!!!!

ESTEL
EL CABÀS